İnovasyon Süreçlerine Analitik Yaklaşım: İnovasyon Analitiği
İnovasyon analitiği, veriye dayalı ve tahmin odaklı yaklaşımıyla inovasyon süreçlerinin verimliliğini artıracak şekilde kullanılan ve gelişmekte olan bir paradigmadır. Diğer analitik türlerine göre daha yeni bir kavram olan inovasyon analitiği, inovasyon sürecinde bilgisayar destekli, veriye dayalı öngörülerin, modellerin ve görselleştirmelerin türetilmesini tanımlamak için kullanılan bir kavram olarak ele alınmaktadır İnovasyon analitiğini, “Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinin iyileştirilmesi için veri analitiği yöntemlerinin kullanılarak bu süreçlerle ilgili verilerin özellikle geleceğe yönelik tahminler için analizinin yapılarak iş değeri oluşturulması” şeklinde tanımlamak mümkündür. Yani bir anlamda inovasyon süreçlerinin inovasyonunu, veri analitiği ile sağlamak şeklinde ifade edilebilir.
İnsan Kaynakları Analitiği Nedir ve Nasıl Uygulanmalıdır?
Kurumların amacı sürdürülebilir başarı elde etmek ve toplumsal kabul görmektir. Bu amaca ulaşmalarındaki başlıca kaynaklardan birisi de örgütlerin beşerî sermayesi yani İnsan Kaynaklarıdır. Isson ve Harriott, (2016) ABD’de yetenekli çalışanları bulmak, elde tutmak ve performans sağlamak için her yıl 400 milyar dolar harcandığını belirterek, günümüz iş dünyasının içinde bulunduğu zaman dilimini “insan analitiği çağı” olarak tanımlamaktadır. İK Analitiği bu noktada önemli bir fonksiyon icra etmektedir. İK Analitiği; “İK problemlerine çözüm üretmek amacıyla veri analitiği yöntemlerinin kullanılarak, İK ve ilgili verilerin özellikle geleceğe yönelik tahminler için analizinin yapılarak iş değeri oluşturulmasıdır” şeklinde tanımlanabilir. İşletmeler, İK analitiğinin önemini kavramış ve buna yatırım yapmış olsalar bile, uygulama aşamasında yapılan hatalar nedeniyle hedeflenen sonuçlara ulaşılamayabilir.
Bu konuda yazılan ilk Türkçe kitaptan derlenen bu açıklamaları daha geniş bir perspektiften incelemek için aşağıdaki başlıklar dikkate değerdir:
- İK Analitiği Ne Değildir?
- İşletmeler İK Analitiğine Neden Yatırım Yapmalıdır?
- İK Analitiği Nasıl Uygulanmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?
Bunlar ve daha fazlası:
İşgören Seçiminde İK Analitiği Nasıl Kullanılabilir?
Harvard Business Review’a göre, işletmelerde çalışan devir oranının yüzde 80’i hatalı işe alım kararlarından kaynaklanmaktadır. İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği ise yanlış işe alma kararlarının maliyetinin, yıllık maaşın beş katına kadar artabileceğini tahmin etmektedir. Bu nedenle, şirketin yetenek yatırımını bilgece yapmasını sağlamak hem uzun vadeli hem de kısa vadeli başarı için kritik öneme sahiptir (Isson ve Harriott, 2016:82). Bu bağlamda, en uygun adayların işe alımı İK biriminin birincil hedefi ve çözmesi gereken önemli bir problemidir. Bu problemi olabildiğince objektif bir biçimde çözmek için geçmişten bu yana birçok yöntem uygulanagelmiştir. Analitik yöntemlerin kullanımında ise çok kriterli karar verme yöntemleri ön plana çıkmaktadır. Yönetici yargılarına dayalı bu yöntemlerin yanı sıra İnsan Kaynakları Analitiğinin işgören seçim sürecindeki temel kullanımı, veriye dayalı olarak işgören adaylarının uygunluğunun tahmin edilip, nesnel, doğru ve değer üreten kararlar verilmesini sağlamaktır.
Ayrıca bu konuyu daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmek isteyenler için İşgören Seçiminde Makine Öğrenmesi ve Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinin Birlikte Kullanımının Değerlendirilmesi konusunu irdeleyen güncel bir makaleyi inceleyebilirsiniz.
Analitik Olgunluk Modelleri
Analitik Olgunluk modelleri kurumların analitik olgunluk seviyelerini belirlemek için kullanılmakta ve daha üst analitik düzeye çıkmak için stratejiler üretebilmeye yardımcı olmaktadır. Şimdiye kadar farklı Veri Analitiği ve İK Analitiği olgunluk modelleri sunulmuş ve diğer analitik türleri için de yeni modeller geliştirilmeye devam etmektedir. Yaygın olarak paylaşılan bu modellerde, genellikle Wedel ve Kannan, (2016)’dan referansla aşağıda açıklanan 4 seviye analitik türleri temel alınarak analitik seviyelerini belirlenmektedir.
- Tanımlayıcı Analitik, doğası gereği keşif amaçlıdır ve tarihsel verilerin özetlenmesi ve görselleştirilmesi ile ilgilidir.
- Teşhis Edici Analitik, farklı kavramlar veya olaylar arasında bağlantılar kurmak için geçmiş verileri kullanır; bu, yöneticinin verilerin belirli bölümlerine inmesine ve hipotezler geliştirerek test etmek için bunları birleştirmesine olanak tanır.
- Tahmin Edici Analitik, yöneticinin ilgilenebileceği değişkenlerin gelecekteki durumunu tahmin edebilen modeller oluşturmak için geçmiş ve hatta gerçek zamanlı verileri sentezler.
- Talimatsal Analitik, sadece geleceği tahmin etmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekte ne yapılması ve nasıl yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilmesi anlamında bir talimat reçetesi sunar.
Geliştirdiğimiz Analitik Yönetim Modeli’nin ilk adımı olan kurumların analitik yönetim olgunluk seviyelerinin analizi ve yol haritası oluşturma sürecinde kurumlara özgü analitik olgunluk modelleri geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.
Ayrıca analitik yönetim eğitimlerimizde bu analitik türleri referans alınarak kurgulanmaktadır.
Ölçek Geliştirme Makaleleri
İnovasyon, sürdürülebilir inovasyon, hidrojen enerjisi kamu farkındalığının ölçülmesi konularında bir kısmı alanında ilk olan ölçüm modeli ve ölçek geliştirme ile ilgili yayınlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
(Sürdürülebilir ürün inovasyon performansı için ilk ölçek geliştirme makalesi)
(Sürdürülebilir süreç inovasyon performansı için ilk ölçek geliştirme makalesi)
(Hidrojen enerjisi kamu farkındalığını için ilk ölçek geliştirme makalesi