Analitik Yönetim Danışmanlığı

You are here:

Analitik Yönetim Danışmanlığı

Analitik Yönetim Danışmanlığı, Analitik Yönetim Modeli temel alınarak yapılmaktadır. Modeldeki her aşama bir Proje Danışmanlık Alanı (PDA) olarak konumlandırılmıştır.

Danışmanlık süreçlerinde 3 aşama bütünsel olarak projelendirilebileceği gibi, kurumların olgunluk düzeyi ve hedeflerine göre her bir PDA, tekil olarak projelendirilebilir.

Danışmanlık alanları, Analitik Yönetimin Modeli’nin teorik arka planına uyumlu olarak insan kaynakları ve inovasyon yönetim süreçleri için de özelleştirilebilmektedir.

Her bir PDA, modele uyumlu olarak 2 adımdan oluşmakta ve her adımda elde edilecek somut çıktı gösterilmektedir.

PDA 1: Analiz ve Yol Haritası

Adım 1: Analitik Yönetim Olgunluk Düzeyinin Analizi

Bu adımda, kurumun Analitik Yönetim Olgunluk Düzeyinin Analizi gerçekleştirilir. Kurumun yapısı ve sektörel dinamikler, farklı alanlarda geliştirilmiş olgunluk modellerinin temel referans noktaları göz önünde bulundurularak kuruma özgü olgunluk modelleriyle çalışılmaktadır. Bu bağlamda kurumun analitik kültürü, analitik stratejileri, liderlik ve organizasyon, raporlama ve analitik altyapısı vb. incelenmekte ve faktör puanlama ile skorlar elde edilmektedir.

Çıktı 1: Olgunluk Düzeyi

Adım 2: Analitik Yönetim Yol Haritasının Oluşturulması

Kurumun mevcut analitik yönetim olgunluk düzeyinin belirlenmesi ve hedef olgunluk seviyesinin seçilmesiyle yol haritası oluşturulma süreci başlar. Kurumun stratejileri ve iş hedefleri incelenerek, kurumsal ve iş stratejilerine uygun ve onlarla uyumlu bir Analitik Yönetim Yol Haritası belirlenir. Böylelikle AYM kapsamında kurumun analitik gelişimin izlenebilirliği, stratejik seviyeye çıkarılmış olur.

Çıktı 2: Yol Haritası

PDA 2: Modelleme ve Tasarım

Adım 3: Analitik Yönetim Ölçüm Modelinin Tasarımı 

Bu adımda kuruma özgü bir Analitik Yönetim Ölçüm Modeli tasarlanır. Bu aşamada, kurumun vizyonuna, iş modeline uygun olarak iş süreçlerinin karar noktaları belirlenir. Yönetici kararlarına temel oluşturan bu alanlarda analitik seviyeleriyle uyumlu ne tür bir veri ve raporlama imkânı olduğu araştırılır.

Çıktı 3: Ölçüm Modeli

Adım 4: Analitik Yönetim Ölçüm Araçlarının Geliştirilmesi

Bu adımda, geliştirilen ölçüm modeline uygun olarak gerekli ölçüm ve veri toplama araçları (KPI, metrik, anket ve soru formları) gözden geçirilerek mevcut kullanılanlar revize edilir veya sıfırdan geliştirilir. Bu süreçte gerekirse yeni anahtar performans göstergeleri (KPI) belirlenir ve onlara temel oluşturan metriklerin olduğu bir metrik havuzu oluşturularak kurumun karar noktalarından veri akışı haritalanmış olur.

Çıktı 4: KPI ve Metrikler, Anket ve Soru Formları

PDA 3: Proje Uygulama

Adım 5: Analitik Yönetim Proje Portföyünün Oluşturulması

Bu adımda, yol haritası ve geliştirilen ölçüm modeli temel alınarak kurumun ihtiyacına yönelik doğru konumlanmış Analitik Yönetim projelerini içeren Analitik Yönetim Proje Portföyü oluşturulur ve proje eylem planları yapılarak projeler içinde önceliklendirme yapılır.

Çıktı 5: Proje Portföyü

Adım 6: Proje Yönetimi ve Etki Ölçümü

Bu adımda, seçilen projenin, proje yönetim süreçleri gerçekleştirilerek ürün veya hizmete dönüştürme yolunda kuruma rehberlik yapılır ve projenin etki ölçümü gerçekleştirilerek kurum için sağlayacağı katma değer belirlenir. Proje sonucunda elde edilen çıktıların yayılımı ve son kullanıcı tarafında gerçek anlamda iş değeri üretebilmesi için kurumun kullandığı bilişim sistemlerine entegrasyon sürecinde gerekli yönlendirmeler yapılır.

Proje sonucunda elde edilen bu iş değeri sonraki analitik projeleri için farkındalığın artmasını, kurumun analitik olgunluk düzeyinin yükselmesini ve analitik kültürün yaygınlaşmasını sağlar.

Çıktı 6: İş Değeri ve Farkındalık

Hangi Kurumlar Analitik Yönetim Danışmalığı Almalı?

  • Yönetim süreçlerinde analitik yaklaşımları kullanmayı isteyen ama nereden ve nasıl başlayacağı konusunda rehberliğe ihtiyaç duyan kurumlar
  • Veri ve analitik farkındalığına ulaşmış ancak nasıl bir yol haritası ile devam edeceği konusunda rehberliğe ihtiyaç duyan kurumlar
  • Veri bütünleşme adımlarını gerçekleştirmiş, temel seviyede iş zekâsı çözümleri kullanan ancak daha ileri analitik yöntemler kullanmayı hedefleyen kurumlar
  • Farklı seviyelerde birçok analitik projesi geliştirmiş ancak bunu stratejik seviyede izleyemeyen ve kurumsal bir olgunluğa dönüştürmeyi hedefleyen kurumlar
  • Yönetim süreçlerin sürdürülebilirlik, inovasyon ve insan boyutlarının etkileşimi ile yeniden düşünerek veri temelli ve analitik yaklaşımlarla gözden geçirmek isteyen kurumlar

Daha detaylı bilgi için [email protected] adresine mail atabilir, bu konularda gerçekleştirilen projeleri ve eğitimleri inceleyebilirsiniz.