Analitik Yönetim Modeli

You are here:

Analitik Yönetim Modeli

Analitik Yönetim, yönetim işlevini analitik yaklaşım ve yöntemler kullanarak gerçekleştirmektir.

Analitik Yönetim Modeli (AYM) ise, analitik yönetimin uygulanması için çerçeve sunan bir modeldir.

AYM, yönetim süreçlerindeki veriden iş değeri oluşturmayı ve analitik yönetimi, bir model çerçevesinde gerçekleştirmeyi hedefler.

AYM bu hedefi gerçekleştirirken yalın yaklaşım ve dijitalleşmeyi önceleyerek sürdürülebilirliğe katkı sağlar.

AYM, yönetim süreçlerinin kendisine özgü dinamiklerinin yanı sıra sürdürülebilirlik, inovasyon ve insan boyutlarını da göz önünde bulunduran bir yaklaşımla uygulanmaktadır.

AYM, kurumun tüm yönetim süreçlerine bütünleşik veya tekil olarak uygulanabileceği gibi, sürdürülebilir rekabetin iki temel unsuru olan inovasyon ve insan kaynakları birimleri/süreçleri bazında özelleştirilerek de kullanılabilir.

Analitik Yönetim Modeli 3 temel aşama üzerinde kurulur:

  • Analiz ve Yol Haritası
  • Modelleme ve Tasarım
  • Proje Uygulama

Model, bu 3 temel aşamanın her birinde 2’şer olmak üzere toplam 6 adım olarak kurgulanmıştır. Her bir adım, kendinden önceki adımdan elde edilen çıktıyı girdi olarak kullanarak kendinden sonraki adıma bir çıktı vermektedir.

Model, kurumun ya da odaklanılan yönetim sürecinin Analitik Yönetim Olgunluk Düzeyinin Analiziyle başlar. Kurumun mevcut analitik yönetim olgunluğu belirlenip hedef olgunluk düzeyi seçilerek, kurum stratejileriyle uyumlu bir Analitik Yönetim Yol Haritası belirlenir.

İkinci aşamada kuruma özgü bir Analitik Yönetim Ölçüm Modeli tasarlanır. Geliştirilen bu modele uygun olarak yönetimsel karar noktaları ve veri üretim alanları belirlenerek, gerekli Analitik Yönetim Ölçüm Araçları (KPI ve metrikler, anket ve soru formları) belirlenir.

3. aşamada ise, kurumun ihtiyacına yönelik doğru konumlanmış Analitik Yönetim projelerini içeren Proje Portföyü oluşturulur ve projelerin, Proje Yönetim süreçleri gerçekleştirilerek ürün veya hizmete dönüştürme yolunda kuruma rehberlik yapılır. Aynı zamanda projelerin Etki Ölçümü yapılarak kurum için sağlayacağı katma değer belirlenir.

Proje sonucunda elde edilen bu iş değeri sonraki analitik projeleri için farkındalığın artmasını, kurumun analitik olgunluk düzeyinin yükselmesini ve analitik kültürün yaygınlaşmasını sağlar.

Analitik Yönetim Danışmanlığı çerçevesinde her bir adımdan somut çıktı elde edilecek şekilde AYM modeli referans alınarak kurumların hizmetine sunulmuştur.

Analitik Yönetim Modeli’nin Teorik Arka Planı

Tüm yönetim süreçlerinde sürdürülebilir rekabet için iki temel unsur öne çıkar: İnovasyon ve insan.

Rekabeti sürdürmek için inovasyona, inovasyon için de bunu gerçekleştirecek insan kaynağına ihtiyaç vardır.

Bu iki unsur analitik yaklaşımla ele alındığında, inovasyon analitiği ve insan kaynakları analitiği kavramları ön plana çıkmaktadır.

İşte Analitik Yönetim Modeli de bu teorik arka plana uygun olarak sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek adına kurumların tüm yönetim süreçlerinde sürdürülebilirlik, insan kaynağı ve inovasyon kavramlarına odaklanarak analitik bakış açısı ile veriden değer üretmeyi amaçlamaktadır.

Bu teorik altyapının AYM ile görünür kılınması ve kurumlar için faydaya dönüşebilmesi, multidisipliner bir yaklaşımla, veri analitiği, makine öğrenmesi, optimizasyon, bilişim sistemleri gibi mühendislik alanları ile inovasyon ve insan kaynakları yönetiminin yanı sıra stratejik yönetim, bilgi yönetimi, süreç yönetimi ve proje yönetimi gibi yönetimsel bakış açılarının harmanlanması sonucunda güçlü bir sistem analizi, modelleme ve tasarımı yetkinliğini gerektirmektedir.

Sürdürülebilir rekabet amacına ulaşmak için dalgalı veri denizinden, deniz fenerinin farkındalığı ve yol haritası pusulasının yol göstericiliği sayesinde Analitik Yönetim Modeli gemisi aracılığıyla değerli bilgiye ulaşmak hedeflenmektedir.

Analitik Yönetim Modeli Kurumlara Ne Kazandırır?

  • Analitik Yönetim Modeli, kurumun analitik çabalarının bir strateji çerçevesinde ele alınarak doğru konumlandırılmasını ve stratejik düzeyde izlenebilirliğini sağlar. Böylelikle kurumların analitik vizyonuna ve analitik seviyelerine uygun projeleri gerçekleştirmesini sağlar.
  • Analitik Yönetim Modeli, yönetim süreçlerinde olgunluk seviyelerine ve ölçümlere odaklanarak kurumun analitik yeteneğini artırır.
  • Analitik Yönetim Modeli, yöneticilerin yönetim süreçlerindeki veriden iş değeri oluşturma ve karar alma mekanizmalarına katma farkındalığına ulaşmasını ve Analitik Kültürün tüm kurumda yaygınlaşmasını sağlar.
  • Analitik Yönetim Modeli, yöneticilerin spontane, gelişigüzel, kişiye bağlı, anlık sezgisel karar vermeleri yerine veriye dayalı ve tahmin odaklı bir yaklaşımla karar alma mekanizmaları analitik bir temele oturtmuş olur. Böylelikle, kurumun yönetim süreçlerine verimli bir şekilde liderlik edilmesini sağlar.

Daha detaylı bilgi için [email protected] adresine mail atabilir, bu konularda gerçekleştirilen projeleri ve eğitimleri inceleyebilirsiniz.